Füzy Pilates - a mozgás szabadsága

Pilates stúdió, pilates oktatói programok

Fűzy pilates facebook Fűzy pilates instagram Fűzy pilates youtube
★ Vállfájdalom ★

★ Vállfájdalom ★

A vállízület a legszabadabban mozgó ízületünk, itt tudjuk létrehozni a legsokoldalúbb mozgást. Viszont maga az ízületi fejet (felkarcsont fejét) körülölelő csontrendszer elég szűk teret ad. Ebből kifolyólag a vállízület sérülések fájdalmak is elég gyakoriak.
Mint minden ízületi problémánál itt is számos eshetőség van, még is van olyan, ami nagy gyakorisággal rendelhető egy bizonyos háttérhez.

A leggyakoribb fájdalom a váll elülső részének úgynevezett ütődéses, vagy becsípődéses problémája. Ez azt jelenti, hogy a váll elmozdulva a normális helyzetéből elől "neki ütődik" az ott található felszínnek, illetve "becsípi" az ott eredő bicepsz ínt. Ez gyulladást, trigger pontokat, akár zsibbadást is ki tud váltani.

Ennek a hátterében egyrészt a váll nem ideális helyzete, azaz nem ideális tartás, másrészt a váll hátsó felének és a lapocka körüli izmoknak az elgyengülése található.
A kettő igazából egy és ugyanaz.

Ezen izmok közül általában a leggyengébbek az alsó trapéz izmai, amik a lapockát lefelé, befelé húzzák/tartják, illetve a peritialis, ami pedig a vállat hátrafelé húzza.

Ebből kifolyólag a vállfájdalmak nagy része könnyen orvosolható, helyes pozicionálással és megfelelő erősítéssel, tornáztatással.

 

Öt perces gyakorlatsor vállfájdalomra: https://www.youtube.com/watch?v=kwQRpBxvI6U&t=1s

★ Térdfájdalom ★

★ Térdfájdalom ★

A legáltalánosabban ismert térdfájdalmak: porckopás, rheumatoid arthritis, sportsérülések, íngyulladás, patellofemorális fájdalom és az elülső keresztszalag szakadás / húzódás. Legalábbis orvosi berkekben ezek a leggyakoribbak.
Tény, a felsoroltak mind okai lehetnek a térdfájdalmaknak, de nem ezek a fő okok, ugyanis 70%-ban kiegyensúlyozatlanság áll a hátterében.Mit is kell ezalatt érteni? A térd környéke és a körülötte lévő izmok, ízületek elveszítették a megfelelő izomerő és ízületi mozgástartomány arányokat.

Ilyenek a következő okok:

1. Boka mobilitásának csökkenése. Amennyiben nincs meg a normális mozgástartomány, úgy a test talajra érkezéskor (járás, futás, ugrás...) nem tudja kihasználni a boka fékező erejét és az ütés csökkenés nélkül megy tovább a térd ízületbe.

2. Popliteus túlfeszülése. Gyakori ok, amit egy könnyed 1 perces manőverrel szépen meg lehet szüntetni. (Bármelyik jobb manuálterapeuta, masszőr BRIS terapeuta elvégzi.)

3. Letapadások, összetapadások (belső vagy külső, esetleg középső) combizom letapadásai, vagy rostjainak összetapadása. Ez el fogja húzni a patellát, ami egy idő után be is gyulladhat, fájdalmat okozva. (Ez is pár perc alatt megszüntethető a fenti, és más egyszerű manőverrel.) Ennek a hátterében általában rossz mozgás mechanika van. Azaz minden egyes térd/csípő hajlításnál (pl leülés, felállás), rossz izmok kerülnek bekapcsolásra, ami túlfeszüléshez vezet.

4. Medence deviancia. Medence rotálás. Ennek a hátterében is gyakran diszbalansz áll, a csípő körüli izmok valamelyikének túlzott feszültségéből adódóan. Ezt bármelyik Pilates, CES, gyógytornász szakember képes felmérni. Ez viszont folyamatos nagyobb stresszt fog helyezni az egyik térdre, aminek a következménye (első lépésként) fájdalom, majd sérülés.

5. Egy ritkán észrevett, de annál gyakoribb oka, a felső háti szakasz mozgékonyságának csökkenés miatt, az egyik oldali farizom alul fog működni, aminek következménye lehet a nagyobb teher a másik térdnél. Ezt is ugyanúgy egy jó szakember fel tudja térképezni.

A fent említett okok adják például a sportsérülések több mint 70%-át. Jellemző – főleg sportolóknál – hogy egy térd fájdalmat, műtétet gyakran követni fog (50%) egy következő. Mivel a fájdalmat ugyan könnyen meg lehet szüntetni, azonban csak az okok megszüntetésével lehet ténylegesen és véglegesen megoldani a problémát.

Egy rövid gyakolatsor térdfájdalom ellen: https://www.youtube.com/watch?v=k1KmKsLqS6c&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2lg_J39IOx9fBJEUkLN8Jlvap12QWuXvb9p9KXWquyPr8U2kPm2HLnmmY

★ Az okostelefon testtartás ★

★ Az okostelefon testtartás ★

Pár éve volt, hogy Angliában a gyógytornászok egy új testtartást neveztek el.
-Legutóbb 20 éve volt ilyen, amikor a csapott hát elnevezést kapta a drasztikusan megnőtt ülő munkát végzőknél jelentkező jellegzetes egészségügyi probléma.-
Most végignézve a hétköznapjainkban, igen, sajnos egy újabb komoly deformáció az okostelefon testtartás, amely egy széles körben jelentkező, gyermekeket is érintő probléma.

A tablet, okostelefon vagy mobil testtartásról:
Egy tanulmány szerint az átlag ember naponta 2-4 órát hajol az okos készülék fölé. 15 fokos fej előrehajlás 60 kilogrammnyi nyomást tesz a csigolyákra, a tipikusabb azonban a 45 fokos fejhajlítás, ami közel 100 kg plusz nyomást jelent. Napi 3 órával számolva ez pedig évi 1000 órát jelent. Nem csoda, ha nemcsak fixálódik ez a helyzet, hanem tönkrevágja a nyaki csigolyákat.

De a nyaki probléma itt csak a kezdet lesz, mert a test ezt továbbítja lefelé, ezernyi más problémát kreálva.

Tehát ha már okos készülékünk fölé hajolunk, vagy netán gyermekünknek is adunk ilyet, akkor nagyon figyeljünk és tanítsuk meg, hogy azt emelt fejjel használjuk. És időnként végezzünk pár gyakorlatot ezeknek az ellensúlyozásra.

Itt egy egyszerű gyakorlatsor, ami segít egy kicsit.
https://www.youtube.com/watch?v=-JPdSn4HIw4

Számítógép könyök

★ Számítógép könyök ★

Az orvosi szaknyelv teniszkönyöknek hívja azt, amikor a könyök külső csontja (lateralis epicondylus) begyullad és fáj.
Ez régebben leginkább teniszezőknél volt gyakori (innen a neve is).

Manapság azonban sokkalta gyakoribb és ez a számítógép és egér, illetve mobiltelefon használatnak köszönhető.
A teniszkönyök oka ugyanis a bicepsz, tricepsz és alkar erő-lazaság arányának megbomlásánál keresendő.
Napjainkban ezt nem annyira az izomerő eltolódása, mint inkább az alkar feszítő izmainak feszessége okozza.
A számítógép használata közben ugyanis folyamatos feszültség és rövidülés hatása alatt van ez az izomcsoport.
Megelőzése és kezelése azonban egyszerű.
A kézhátat teljesen a talajra fektetve próbáljuk kinyújtani és ha megy kifele is csavarni a könyököt. Ezt pedig 5mp lassú hosszú nyújtó mozdulattal végezve, majd ellazítással ismételjük 5-10-szer, kétnaponta amíg nem javul.

Porckorongsérvre - dekompressziós Pilates terápia

A spine trainernek köszönhetően mostantól kezdve még hatékonyabban, gyorsabban tudunk segíteni a porckorong sérveken.

A porckorong sérv hátteréről, kezeléseiről az előző két bejegyzésben olvashatsz részletesebben.

Az egyik fő iránya a terápiáknak a porckorongokra nehezedő nyomás, kompresszió megszüntetése, csökkentése. Ennek az eljárásnak a neve a dekompresszió.
A pilates önmagában képes a megfelelő végrehajtással aktív dekompresszió létrehozására.
Mostantól viszont ezt kombináljuk a spine trainer aktiv-passzív dekompressziójával. A kettő kombinált hatása képpen nagyon hatékonyan képes még az akkut porckorong problémák okozta panaszok csökkentésére is.

A porckorong problémák lassan népbetegségnek számítanak.
Erre kínálunk mostantól hatékony, kombinált, terápiás megoldást a szombathelyi stúdióban.

Hogyan hat a Pilates a várandósság alatt -
a Pilates gyakorlása a legjobb pre-és postnatalis torna
(Április 29-től hetente a stúdióban)
Fűzy Gábor

Ugyan ebben az életemben még nem szültem és nagy esély van rá, hogy nem is fogok, de mint Pilates mester tanár az elmúlt 10 év alatt, sok nővel foglalkoztam a várandóság alatt és után. Most itt az ideje ezt tovább népszerűsíteni azon nők körében akik gyermekáldásra készülne, hogy az ő testük is megfelelő képen legyen kondicionálva a nagy napra. Ezért szakember vezetésével a hónap végétől heti rendszerességgel várjuk a leendő anyákat.

Itt van néhány általános kérdésre és válasz, amit egy régi kurzus alkalmával készítettünk:

K: Mi a legfontosabb tanács azon nőknek, akik Pilatest gyakorolnak várandóság alatt?
V: A legfontosabb tanács, hogy változtassák meg a fókuszt és célt. Most már a kondicionálás és fittség új értelmet kell, hogy adjon, és más módon kell megközelíteni. A cél inkább az erő megtartása , amennyiben van mit, ha nem sajnos óvatosan neki kell állni, megszerzi, mert utána rosszabb lesz, ha nincs. Második fontos dolog a test felkészítése a szülésre és az utána lévő regenerációra.

Itt van az ősz. Iskola/óvoda kezdés.

Az egyik legveszélyesebb időszak gyermekeink gerince és tartása szempontjából.
Az Ausztrál csontkovács szövetség 126 tagjával és 600 egyéb résztvevővel végzett felmérésen arra a - nem meglepő - megállapításra jutott, hogy a kézi elektrotechnikai eszközök (laptop, e-pad, telefon, e-játékok...) rossz tartáshoz vezetnek.

Az egyik vezető orvosuk Dr. Brett Hill nyilatkozta, hogy olyan tartás és gerinc problémákat találnak ma fiatal gyermekeknél, amiket régen csak évekkel később.
Ehhez társul még az iskolában a székek, illetve azokon való rosz ülés.
Most az év kezdéskor kéne erre különös figyelmet fordítanunk, hogy később ne keljen ezt külön orvosolni. (Különben pár év és nem lesz elég hely egy Pilates vagy gyógytornász stúdióban sem :-(

A helyes ülés - ha nem megoldható a labda, vagy dyn-air típusú ülőpárna, akkor talp a talajon, váll az ülőgumó felett, fül a vállak felett. Ez energiát kíván a testünktől. Kényelmesebb, könnyebb, ha a háttámlába rogyunk, de így a törzs izmaink aktívan dolgoznak.

Még egy fontos dolog. Magyarázhatod ezt gyermekednek napestig, ha te az ipadod fölött görnyedsz, vagy a kanapéban tespedsz.
Mutass példát nekik és gyakorold te is velük. Neked sem fog megártani egy kis törzs edzés. Lehet ezt játékosan az egész családdal is végezni.

Jó gyakorlást!
Premier Pilates Csapata.

Sokáig a Pilates a csak táncosok, sportolók "kiváltsága" volt.
A 90-es évek végén egyre több sztár kezdte felfedezni és élvezni ennek a különleges edzésnek a hatásait.

Olyan sztárok vették fel edzőpalettájukra, mint: Julia Roberts, Cindy Crawford, Sarah Jessica Parker, Oprah, Demi Moor, Paris Hilton, Gizelle Bundchen, Kate Moss hogy néhányat említsünk a leghíresebbekből.
Miért lett ilyen népszerű? Mert teljesen más érzetet nyújt, mint bármilyen más edzés és emellett az alakot is mássá formálja. Karcsúbb szebb izomzat és alak az eredménye (persze nem 3 hét alatt). Széppé teszi a testet.

De, hogy a férfiak se panaszkodjanak náluk ott van: Curt Schilling, Tiger Woods, David Backham, Michael Jordan, Kobe Bryant, Phil Mickelson, LeBron James csak, hogy a maszkulin oldalon is említsünk néhányat. Ők nyilván nem a női szépség oldal miatt választották. Itt már inkább a teljesítmény, sérülések csökkentése, jobb izomérzet, jobb erőelosztás, hatékonyabb izomrendszer ami dominált.

Mindez persze sok más tartás és ízűlet egészségere gyakorolt hatása mellet, amikről még írunk majd.

Iskola - ülés - testtartás 2.

Minden bajunk az üléssel kezdődik. Vagyis azzal, ahogyan mi ülünk, széken.
A természeti népek is ülnek, de sarokülésben, vagy fél-zsugor ülésben (térdekkel hajlítva egyik láb talajon fekszik, másik a talpon, fenék enyhén oldalra billenve...).

Mi a különbség a két ülés között?
Az izmainkra gyakorolt hatása.

Gátizom. Nem csak szülésnél és szexnél fontos (ez utóbbi esetben férfiaknál is), de fontos szerepet játszik a test stabilizálásban.
Az ülés azonban - nyomást gyakorolva - elgyengíti. Márpedig sajnos elég sokat ülünk. Már egész kis gyermek kortól.
Ez pedig komoly sérülésekhez és hátfájdalmakhoz vezet idővel.
A természeti népeknél alkalmazott ülő mód azonban szabadon
hagyja a gátizmot, ezáltal az aktív és erős marad.

A másik különbség a rekeszizomnál van.
A természetes ülésnél a mellkas "nyitott" helyzetben van, ahogy mi ülünk viszont összenyomott "kilégző" helyzetben.
Ez szintén gyengíti az izom erejét, illetve csökkenti az oxigén szállítást az agyba is, ezáltal csökkentve a koncentrációs képességet. Emellett pedig a testtartást is tönkre teszi.

Tehát a legegészségesebb ülő helyzet a sarokülés.
Nem véletlen, hogy minden gyermek ösztönösen ebben a pozícióban játszik.
Ideje lenne nekünk is tanulni tőlük valamit...

1. oldal / 3

Füzy Pilates stúdió hálózat:

eszter@fuzypilates.com

+36 20 342 4787

Képzések/workshopok:

kepzes@fuzypilates.com

+36 30 225 6461

Pilates gépek:

info@fuzypilates.com

+36 30 225 6461

Füzy pilates stúdió - Szombathely

Fűzy Pilates kapcsolat:

9700, Szombathely, Géfin Gyula utca 22.

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper